VÜCUDUNUZDAKİ ÇAKRALAR

NE İŞE YARADIĞINI BİLİYORMUSUNUZ?
Çakra Nedir? Vücudumuzda Kaç Çakra Var? Çakraların Renkleri Nelerdir? Vücudumuza Nasıl Etkileri Var? Neler Yapmalıyız?
Çakralar vücudumuzdaki enerji, yaşam gücü, hayat enerjisi merkezleri de denebilir.
Çakra kelimesi, Sanskritçe’de “tekerlek” veya “daire” anlamına gelir ve vücuttaki farklı enerji merkezlerini temsil eder. Başınızın üstünden başlar ve omurganızın hemen altında biter. Çakralarımız fiziksel bedenimizle birbiri ile sürekli olarak temas ve etkileşim halindedir. Çakraların dengesizliği ya da kapalı olması durumunda ruh ve beden etkileşimle birbiriyle çatışmaya başlar.Çakraların açık olması ruhsal ve fiziksel olarak iyi hissedilmesi, gereken enerjilerin aktifleşmesine yardımcı oluyor. Omurga boyunca dizilmiş olan 7 temel çakra, yaşam enerjisinin bedenimize akmasına olanak sağlar.
1- Kök Çakra (Muladhara)
Kök çakra, temelimizi temsil eder. Omurganın sonunda, kuyruksokumunda yer alır ve topraklanma hissiyle ilişkilidir. Kök çakra sağlıklı çalıştığında daha özgüvenli ve köklenmiş hisseder, kendi ayaklarımızın üzerinde güvenle dururuz. Hayatta kalma içgüdümüz.Kendi fikir ve kararlarının arkasında duramamak, birilerinin onayına ihtiyaç duymak da bu çakranın az çalıştığını ve desteklenmesi gerektiğini göstermektedir. Kök çakra bloke olduğunda ve sağlıklı çalışmadığında güvensiz hissederiz. Omurganın ucu, kuyruksokumu bölgesinde bulunur. Rengi Kırmızı
Uygun çalışma: Bağdaş kurarak yere oturun veya ayaklarınızı yere sağlamca basarak ayakta durun. Dikkatinizi alt karın bölgenize, kuyruksokumunuza getirin. Burada yoğun kırmızı bir renk hayal edin ve bu bölgeyi, çevresini rahatlatıp gevşetmeye odaklanın. Yürüyüş yapmak, yalın ayak yürümek, dans etmek, doğada zaman geçirmek de kök çakrayı besleyen ve dengeleyen çalışmalardır. Olumlamalar: Kök çakra:Hem fiziksel hem de ruhsal anlamda güvendeyim. Yaşama güveniyorum. Kendime güveniyorum. Yaşamım güvenli. Dünya güvenli bir yer. Bolluk bereket içinde yaşıyorum.
2- Sakral Çakra (Swadhisthana)
İkinci çakra olan sakral çakra, kök çakranın hemen üzerinde yer alır. Başkalarıyla ve kendimizle ilişkilerimiz, duygularımız, yaratıcılığımız ve cinsel enerjimiz ile ilgilidir. Sağlıklı çalıştığında ilişkilerimizde özgür ve güvende hissederiz. Sakral çakra bloke olduğunda ise suçluluk duygusuyla hareket eder, ilişkilerimizi dengelemekte güçlük çekeriz.Neyin sizi mutlu edeceği konusunda kararsızsanız, bir işten diğer işe geçiyorsanız, hayatın zevkleri ile sorumluluklarını dengeleyemiyorsanız 2. Çakranın az çalışıyor olabileceğini düşünmelisiniz. Kendimizi tıkanmış, içe kapanmış ve tükenmiş hissdebiliriz. Suçluluk duygusu arttığında, özellikle cinsellikten keyif almak imkansız hale gelebilir. Üreme organları, doğurganlık ve boşaltım sistemlerimiz ikinci çakra ile ilişkilidir.
Göbek deliğinin biraz altında, pelvik bölgesindedir.
Rengi: Turuncu
Uygun çalışma: Bağdaş kurarak oturup karın bölgesinde yoğun bir turuncu renk hayal edin ve bu bölgeyi serbest bırakmaya çalışın. Turuncu renk kıyafetler giymek ya da eşyalar bulundurmak etkilidir. Olumlamalar: Sakral yani hara çakra:Yaratıcılığımın ortaya çıkmasına izin veriyorum. Kuvvetimi elime alıyorum.Duygularım dengeli….
3- Solar Pleksus Çakra (Manipura)
Üçüncü çakra olan solar pleksus, ya da karın çakrası, canlılığımızın ve özgüvenimizin merkezidir. İçsel güç merkezimiz kapalı olduğunda ve dengesiz çalıştığında, kendimize güvenmekte güçlük çekeriz. Üçüncü çakra dengede olduğunda ise sezgilerimiz daha kuvvetlidir, öfkeyle ve karmaşık duygularla baş etmek daha kolaydır, daha esnek ve güçlü hissederiz.Hareketli ve canlıdırlar. İnsan ilişkilerin de oldukça iyidirler. Verdiğiniz kararları uygulamakta zorlanıyorsanız, kendinizi enerjisiz hissediyorsanız, 3. çakranız az çalışıyor olabilir. Karın ağrıları, bağırsak problemleri, hazımsızlık, pankreas, karaciğer ve sindirim sistemimiz de bu çakra ile ilişkilidir. Karında, göbek deliğinin üst kısmında bulunur.
Rengi: Sarı.
Uygun çalışma: Güneş ışığına maruz kalmak, güneşli günlerde dışarıda zaman geçirmek ve güçlendirici egzersizler yapmak solar pleksus çakra için uygun çalışmalardır. Sarı renk kullanmak da karın çakrası için uyarıcıdır. Olumlaması: huzurluyum . İçsel farkındalığa sahibim.Yaşam ile kuvvetli bağ kuruyorum.Ben kuvvetliyim . Fiziksel ve ruhsal olarak kuvvetliyim. Maddi ve manevi kuvvetliyim.Kuvvetimin farkındayım….
4.Kalp Çakrası (Anahata)
Kalp çakrası maddi yaşamı simgeleyen alt çakralar ve ruhsal yaşamı simgeleyen üst çakralar arasında bir köprü gibidir. Sevgiyi alma ve verme ve kalp ile ilişkilidir. Dördüncü çakra bloke olduğunda, kendimizi dünyaya açmakta, sevgiyi kabullenmekte ve affetmekte zorlanırız. Hissizlik, sevgi alma ya da verme konusunda problemler, duyguları dışarıya yansıtamama, içe dönük bir görüntü kalp çakrasının yetersiz çalıştığına dair ipuçlarıdır. Kalp çakrasının iyileşmesi ve doğru çalışması, geçmiş yaralarımızı şifalandırmak için de önemlidir. Göğüs bölgesinde bulunur Rengi: Yeşil,
Uygun çalışma: Derin nefes çalışmaları, elleri göğüs kafesinin üzerine koyarak ve kalp bölgesine odaklanarak yapılan meditasyonlar da etkilidir. Olumlamalar: Kalbimi sevgiye açiyorum. Kalbimi güvene açıyorum.Yaşamı kucakliyorum.Bütün güzel duygularima evet diyorum.Kalbim sevgiyle doluyor….
5- Boğaz çakrası (Vishuddha)
Boğaz çakrası sesimiz, sözümüz, kendimizi ifade etme biçimimiz ile ilişkilidir.Bu çakra iyi çalışıyorsa, konuşmalarda akıcılık ve netlik vardır. Bir şey söylerken sürekli tereddütlü olma ve kesik kesik konuşma durumları söz konusu değildir. Konuşmalar oldukça anlaşılır ve doğru hızdadır. Eğer kendini ifade etmekte zorlanıyor ve hislerin hakkında konuşamıyorsanız boğaz çakranız yetersiz çalışıyor olabilir. Kapalı olduğunda ihtiyaçlarımızı dillendirmekte ve iletişim kurmakta zorlanırız. Sağlıklı bir boğaz çakrası, kendimizi doğru bir şekilde ifade etmemize yardımcıdır.Boğaz kısmında bulunur . Rengi: Açık Mavi
Uygun çalışma: Ses çıkarmak, şarkı söylemek boğaz çakrasını uyarır. Olumlaması: Niyet ettiğim herşey şimdi gerçekleşiyor.Arzularima ulaşıyorum.Inançlıyım. Kendimi rahatlıkla kolaylikla ifade ediyorum.Ben ve seçimlerim onaylanıyor. İfademin kuvvetinden eminim….
6- Üçüncü göz çakrası (Ajna)
Alnımızda yer alan üçüncü göz çakrası içgüdülerimiz, altıncı hissimiz ile ilişkilidir ve diğer çakraların işlevlerini de etkiler. Doğru çalıştığında sezgilerimize göre hareket eder. Epifiz bezi ile de bağlantıda olan altıncı çakra kapalı olduğunda,kolaylıkla güvenemeyiz. İki kaşın ortasında bulunur. Rengi mavidir.
Uygun çalışma: Sukhasana, basit meditasyon oturuşu altıncı çakra için faydalıdır. Rüyaları takip etmek, çivit mavisi eşyalar kullanmak da altıncı çakrayı destekleyecektir.
Olumlaması. Önsezilerim kuvvetli. BEN bilgeyim.Ben varım.Varlığımı kabul ediyorum. KENDİMİ OLDUĞUM GİBİ KABUL EDIYORUM.Zihnim berrak….
7- Tepe çakra (Sahasrara)
Bizi kozmik enerjiye bağlayan en tepedeki çakramızdır. Ruhsal olarak doğru bağlantılar kurmamızı ve ilahi olanla ilişkimizi destekler. Başın tepesinde bulunur Rengi: Menekşe moru ve beyaz
Olumlama: Allah ‘a yüksek benliğıme açığım.Enerjim kuvvetli.Fiziksel bedenim ile ruhsal bedenim dengede.Dişil ile eril enerjim dengede. Beyin loblarim dengede…
Uygun çalışma: Düzenli meditasyon yapmak, tepe çakra için en uygun çalışmadır. Kendi inancınıza göre dua etmekte etkilidir
Bir önceki yazımız olan Hayatınızı Sömüren ve Enerjinizi Tüketen 11 Kötü Alışkanlık başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.
Geri bildirim: 7 ÇAKRANIN DENGESİZLİĞİNİN BELİRTİLERİ. - PusulaBiz